Tłusty czwartek dla każdego
fot. nadesłane
Dlaczego tak właściwie pączki tuczą? Zerkając na skład mamy gotową odpowiedź – biała mąka, cukier, smażenie na głębokim tłuszczu i dopełnienie w postaci różanego nadzienia. To prawdziwa bomba kaloryczna. A gdyby tak zastosować zdrowe zamienniki? Możemy modyfikować bazowy przepis w taki sposób, by odpowiadał dietetycznym oczekiwaniom, a jednocześnie nie odbiegał walorami smakowymi od tradycyjnej wersji. Ponieważ w tłusty czwartek każdy zasługuje na pączka!
REKLAMA
- Pączki w lżejsze wersji
Składniki:
Ciasto
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- pół szklanki ciepłego mleka roślinnego
- jajko
- jedna czwarta szklanki ksylitolu
- opakowanie drożdży instant
- ksylitol
- woda
- sok z cytryny
- dowolny dżem lub konfitura bez dodatku cukru
Mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąki, drożdże, cukier, możemy dodać szczyptę soli. Jajko mieszamy z mlekiem w oddzielnej miseczce, a następnie dodajemy do suchych składników. I mieszamy i wyrabiamy gęste ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie około godziny dzielimy ciasto i formujemy płaski placki, w środek kładziemy nadzienie, a następnie sklejamy formujemy zgrabne kulki. Po zużyciu całego ciasta odstawiamy pączki ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (należy sprawdzać). Ostudzone pączki polewamy lukrem z ksylitolu.
Lukier:
Ksylitol mielimy na puder w młynku. Mieszamy sok z cytryny z wodą i stopniowo dodajemy do pudru, ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
- Wegańskie pączki z
- Pączki dla wegan
Składniki:
- Pół kg mąki orkiszowej (można zmieszać pół na pół z pełnoziarnistą)
- 1/3 ciepłego oleju
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka sojowego
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
- 100g daktyli
- kakao
Podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę ksylitolu i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie, do zaczynu dodajemy mąkę oraz pozostały cukier cały czas mieszając. Dodajemy także ciepły olej i ekstrakt waniliowy. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy wykonać nadzienie. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Odlewamy wodę, a następnie blendujemy je wraz z kakao na gładką masę. I tak powstaje nasze wegańskie nadzienie czekoladowe.
Gdy ciasto urośnie, ugniatamy je wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka. Możemy także podzielić ciasto na części i formować płaskie placki. Na środku krążka lub placka układamy nadzienie, sklejamy i formujemy kulki. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy na około 30-40 minut. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie odkładamy na ręcznik papierowy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Pączki można również upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
PRZECZYTAJ JESZCZE